Olika typer av tryck på profilkläder – Guide till att välja tryckmetod

När du ska välja tryckmetod till dina kläder brukar de vanligaste metoderna du har att välja på vara screentryck, digitaltryck och transfertryck. Screentryck passar bra när du ska trycka en stor mängd kläder eftersom priset är lågt, men resultatet blir bra. Digitaltryck passar bättre när du ska trycka lite mindre mängd eftersom priset är högre och transfertryck passar bäst till enkla och enfärgade motiv.

Välj rätt tryckmetod till dina kläder

Många företag vill skapa profilkläder till sina medarbetare genom att skaffa kläder tryckta med företagets namn, slogan, logga eller liknande. Att ha företagets namn på arbetskläder kan vara mycket bra marknadsföring eftersom företagsnamnet blir mer synligt ute bland folk få. Men det är viktigt att du väljer rätt tryckmetod så att trycker håller och för att det ska bli prisvärt. Det sista du vill är att betala för mycket för ett tryck som slits ut alldeles för tidigt.

I den här köpguiden går vi igenom allt du behöver veta för att välja rätt tryck till dina kläder.

Tre vanliga tryckmetoder

De tre vanligaste tryckmetoderna för tryck på kläder är:

  • Screentryck/textiltryck
  • Digitaltryck
  • Transfertryck

Vilken metod du bör använda avgörs framför allt av hur stor mängd kläder du ska trycka, samt hur avancerat trycket är. Det kan vara bra att göra en kostnadsberäkning för de olika metoderna för att se vilket som blir mest kostnadseffektivt utifrån dina behov och önskemål.

Screentryck/textiltryck

Screeentryck eller textiltryck är en och samma metod, men har två olika namn. Detta är troligen den absolut vanligaste metoden för att trycka profilkläder. Du använder dig av en mall eller en så kallad schablon, oftast i tyg som läggs på plagget som ska tryckas. Färgen pressas sedan genom schablonen och fastnar på kläderna.

Den här metoden passar bäst om du ska trycka en stor mängd kläder med samma tryck. Startkostnaden är relativt hög, eftersom du först måste ha en schablon. Men själva tryckningen är istället kostnadseffektiv. Det är en effektiv metod och kvaliteten på trycker blir mycket bra, oavsett om det är ett enkelt motiv eller mer avancerat med många färger och detaljer.

  • Passar vid tryck av stora mängder kläder
  • Kräver en schablon av motivet
  • Ger bra kvalitet även vid avancerade motiv

Digitaltryck

Digitaltryck är en datoriserad tryckmetod. En dator skickar ditt valda motiv till en digitalprinter, som sedan skriver ut trycket på ditt klädesplagg. Ett digital tryck har en låg startkostnad, eftersom du inte behöver en schablon eller liknande, utan trycket finns som en bild på datorn. Däremot blir styckpriset för varje tryckt plagg högre, vilket gör det till en metod som passar bättre när du ska trycka några gå plagg. Perfekt till det mindre företaget exempelvis.

Kvaliteten på trycket blir högt och du får ett hållbart tryck, oavsett om det är ett enklare eller mer avancerat motiv.

  • Passar vid tryck av mindre mängd kläder på grund av högt styckpris
  • Motivet fås via dator
  • Ger bra kvalitet på alla typer av motiv

Transfertryck

Har du ett mycket enkelt motiv som ska tryckas är transfertryck ett bra alternativ. Vid den här metoden trycks motivet först på en mycket tunn vinylfilm eller folie, som sedan värms fast på ditt klädesplagg.

Transfertryck är en prisvärd tryckmetod, men passar bäst till enkla eller enfärgade motiv. Avancerade motiv kommer inte att ge lika bra resultat. Trycket blir dock hållbart på kläderna.

Övriga möjligheter till motiv på kläderna

Det finns även en fjärde metod för tryck, men som inte är lika vanlig på kläder men helt möjlig. Metoden kallas för sublimeringstryck. Det är en ytterst slitstark metod, men har många begränsningar.

Du kan inte använda metoden för att trycka på mörka kläder eller ytor, endast ljusa tyger kommer att fungera. Det krävs också att klädesplagget innehåller polyester. Vill du trycka på kläder tillverkade av 100 % bomull är sublimeringstryck alltså inte ett alternativ du kan använda dig av.

Det finns även ytterligare metod för att få ditt företags logga eller namn på kläderna, och det är genom brodyr. Detta är inte en klassisk tryckmetod, eftersom motivet då broderas fast i tyget men är ett ett bra alternativ att känna till, eftersom det kan ge ett mycket snygg och framför allt hållbart resultat.

Leave a Comment