Screentryck eller transfertryck till profilkläder – vad är bäst?

Normalt använder man screentryck och transfertryck vid två olika scenarios. Om du har större volymer och vill integrera trycket i tygets yta är screentryck det bästa valet. Vid lägre antal kan du använda transfertryck som innebär att man skär ut ett valt motiv i vinylfilm – ingen schablon krävs som vid screentryck – man fäster motivet ovanpå tyget och har stor frihet i att också variera trycket. Om du ska variera trycket vid screentryck behöver du en ny schablon för varje förändring du vill göra, och det kan bli kostsamt.

Är det skillnad på kvalitet?

Ett tryck som läggs ovanpå plagget blir inte lika stryktåligt som ett tryck som appliceras direkt i tyget och integreras i klädytan. Detta ger högre tålighet mot slitage och tvättar. Transfertrycket är en vinylfilm som läggs ovanpå tyget och som inte integreras i klädytan. Detta medför en något sämre tålighet men är utan tvekan ett snyggt tryck.

Screentryck är ekonomiskt om du ska trycka ett stort antal klädesplagg, om du använder en schablon för trycket till alla plaggen blir priset per styck lägre. Transfertryck behöver ingen schablon eftersom man skär ut trycket, du kan göra ett enda tryck om du vill eller om du behöver ett mindre antal plagg.

Se till ditt behov när du väljer mellan dessa två olika typer av tryck – vilket antal vill du trycka, och vilken stryktålighet ytan behöver ha.

Mer om Screentryck

Screentryck är en metod som kan användas till i stort sett vilka material som helst. Det kallas också för serigrafi eller exempelvis silkscreentryck. Metoden är gammal och har använts länge. Screentryck användes första gången i USA och Europa på 1930-talet då man använde det för tryckning av mönster på tyger och tapeter, och man gjorde reklamannonsering. Vid studentupproret 1968 plockade studenterna i Paris upp tekniken för att göra affischer.

Det första som utförs vid screentryck är schablonen. Färgerna, i bilden eller logotypen som ska tryckas, separeras och en film per färg skrivs ut. Filmerna placeras på schablonen där de belyses med ett starkare ljus och behandlas med emulgeringsmedel. När man sedan lägger på färgen över duken och stryker ut den med gummiskrapan släpper duken igenom färgen på de ställen där duken är behandlad med emulgeringsmedlet – och ett tryck blir till.


Avslutningsvis ska schablonen in i ugnen för att färgerna ska torka och härdning av trycket ska ske.

Mer om Transfertryck

Detta är trycket som inte kräver någon schablon. Istället använder man en skärplotter, en så kallad folieskärare, när man skär ut motivet ur vinylfilmen. Man använder ett skärprogram i datorn, exempelvis SignCut, SignLab eller annat. Programmet skickar instruktionerna till folieskäraren i vektorgrafik. Folieskäraren fungerar som en sorts skrivare fast den skriver inte ut papper, den använder en mycket vass kniv som skär ut vinylfilmen utifrån banorna som skärprogrammet har skickat ut.

Friheten med transfertryck är påtaglig om man exempelvis ska trycka på plagg som alla ska ha olika tryck – det kan vara för ett speciellt event eller liknande. En fördel med transfertryck är att lystern inte försämras vid tvätt eftersom trycket är en vinyl-yta som ligger ovanpå tyget. Det blir heller ingen startkostnad. En nackdel vid det traditionella transfertrycket är att man behöver trycka varje färg i separata original, därför är den inte så vid för fyrfärgstryck. Fästning av vinylen på plagget sker med hjälp av värmepressning, man kan säga att ett strykjärn med högt tryck och värme läggs ovanpå för att klistret på vinylfilmens baksida ska fastna på tyget.

Vilken tryckmetod som är bäst till profilkläder beror helt på dina egna behov.

Miljöcertifiering och pris

Hur väljer man tryckeri?
Naturligtvis är priset en faktor, men även miljövänlighet bör vara det. För du vill väl inte ha en färg som är ohälsosam? Titta efter tryckeritjänster som har märkningen “Bra Miljöval”, de kan vara lite sällsynta men de blir alltfler. Då vet du också att de färger som används är fria från PVC och andra hälsofarliga ämnen.

Med screentryck betalar du också för schablonen, en per färg och därefter pris per antal. En schablon kan kosta från ett par hundra kronor och uppåt beroende på omfattning. På samma sätt varierar sedan priset per tryck på exempelvis ett plagg om det är en eller flera färger som ska tryckas. Priser på transfertryck kan variera och det finns de firmor som även tar betalt för en schablon. Trycket generellt kan exempelvis kosta mellan 25-75 kr per T-shirt vid en order på 100 stycken, vilket ibland inkluderar även T-shirten. Begär offert och kolla upp priser innan du bestämmer dig för vem du anlitar.

Det finns även andra typer av tryck som exempelvis digitaltryck. Det är ett helt datoriserat tryck med en digitalprinter som “tecknar” bilden eller texten direkt på tyget helt utan fysisk mall. Ofta är styckpriset på detta något högre.

Leave a Comment